fallback

Ноайе: ЕЦБ не може да отпише дълга на Гърция

Подобен ход би бил равносилен на парично финансиране на държава, заяви централният банкер

13:49 | 06.07.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан, заяви в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе. По думите му подобен ход е изрично забранен от правилата на Европейския съюз.

"Гръцкият дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

Въпреки това банкерът отказа да коментира какви по-нататъшни действия ще предприеме базираната във Франкфурт институция, за да се справи със ситуацията, предава WBP Online.

Коментарите му дойдоха, след като ИС на ЕЦБ насрочи телеконферентна връзка в понеделник следобед, за да обсъди евентуално увеличение на спешната ликвидна помощ (ELA) за гръцките кредитори.

Според експерти банката може също така да предприеме допълнителни действия при необходимост, за да успокои финансовите пазари.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

За момента това е най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback